Naturen i Ätrans dalgångar

Vandringar och vistelse i naturen har på senare tid blivit alltmer populärt inte minst på grund av den avkoppling och rekreation för kropp och själ som naturen erbjuder. Fler och fler turister från när och fjärran upptäcker den rikedom på naturupplevelser som finns inom utgivningsområdet för Inlandsbladet. Ätrans rena vatten är livsnerven och pulsen för den biologiska mångfald som väntar på att upptäckas. Här kommer ett urval av områdets ”smultronställen” – håll till godo och välkomna ut i Naturen. Allemansrätten uppmanar till att inte störa och inte förstöra och Håll naturen ren!

Fegens Naturreservat

Fegenområdet ligger i sydöstra delen av Svenljunga kommun och gränsar till Halland och Småland. Sjön Fegen anses som en av södra Sveriges mest skyddsvärda sjöar av vildmarkskaraktär. Fegen ligger i tre län och tre olika kommuner. Området är rikt på utflyktsmål och kanotleder.

Fegen | Länsstyrelsen Västra Götaland (lansstyrelsen.se)

Klevs kultur- och naturreservat

Klevs naturreservat ligger i Sjuhäradsbygden drygt en timma från Göteborg. Här finns Klevs Gästgiveri som har anor från 1650-talet. Här hittar du även Klevs hembygdsgård och naturområdet med vandringsstigen upp till utkiksplatsen Klevaberg.

Klevs kultur- och naturreservat (vastsverige.com)

Gräne Gruva

En bit in i skogen från väg 154 i de västsvenska skogarna i Svenljunga kommun ligger Gräne Gruva, en fältspadsgruva från 1800-talet som omges av väl anlagda vandringsleder.

Gräne Gruva, Holsljunga, Svenljunga kommun (vastsverige.com)

Sumpafallen

Naturreservatet är ett mycket populärt utflyktsmål. Det finns gott om picknickbord, så slå dig ner och njut av naturen. Vid ån växer den ståtliga Kungsbräken och på hösten ses laxen hoppa i Molinsfallen.

Sumpafallen - FBG Falkenberg

Yttra Berg och Bergs Naturskog

Ett naturområde öster om Ullared som är rikt på kultur- och naturupplevelser.

Yttra Berg - FBG Falkenberg

Yngeredsforsen döda fallet

Mitt i den vackra naturen finns det massor att upptäcka och lära om Ätran och dess kraftverkshistoria. Har du tur kan du efter regnperioder få uppleva att döda fallen får liv!

Yngeredsforsen - Döda fallet - FBG Falkenberg

Granatgruvan i Sjönevad

Här ligger en granatgruva som är lite svår att hitta, men värd ett besök och en utmaning för den som är lite äventyrlig. På 1930-talet bröts här mörkröda granater. Missa inte Spräckaretorpet intill.

Granatgruvan i Sjönevad - FBG Falkenberg